Pienellä remontilla lisäarvoa kiinteistölle

On varmasti turvallista väittää, että jokaisen asuntoaan tai muuta kiinteistöään myyvän henkilön päämääränä on saada kaupoista mahdollisimman hyvät rahat. Asuntojen hintaan vaikuttavat kuitenkin useat eri tekijät; tärkeän sijainnin lisäksi asunnon hinnan määräävät kiinteistön kunto ja pohjaratkaisu, mahdolliset tulevat remontit sekä se, millaisia ominaisuuksia kiinteistöön kuuluu, olipa siinä sitten parveke, terassi, oma piha, autotalli, autokatos, taloyhtiön hissi ja niin edelleen.

Muita asunnon hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä ovat taloon tehdyt peruskorjaukset ja talon ikä. Lisäksi asunnon myyntihetkellä vallitseva markkinatilanne vaikuttaa asuntojen hinnoitteluun. Vaikka tekijöitä on paljon, yksi tärkeimmistä ominaisuuksista kiinteistön sijainnin lisäksi on tietysti sen kunto. Huonokuntoisesta asunnosta maksetaan aina vähemmän kuin hyvässä kunnossa olevasta asunnosta – tämä erotus esimerkiksi tiheään asutuilla ja halutuilla seuduilla voi olla paljon.

On siis loogista, että remontilla asunnon tai muun kiinteistön arvoa on mahdollista kasvattaa. Esimerkiksi putkiremontin tapauksessa linjasaneeraus voi mahdollisesti nostaa asunnon arvoa enemmän kuin mitä koko putkiremontti on tullut kokonaisuudessaan maksamaan. Tähänkin tekijään liittyy tietysti merkittävällä tavalla asunnon sijainti, sillä joillakin asuinalueilla asunnon tai muun kiinteistön arvonnousu voi jäädä remontin hintalappua pienemmäksi.

Katse tulevaan

Ennen remontin aloittamista on aina hyvä pysähtyä miettimään, millaisia tavoitteita remontilla on. Remontin tarkoituksena voi olla esimerkiksi rakennuksen käyttöiän kasvattaminen, jonka ohessa havitellaan myös mahdollista kiinteistön arvonnousua. Joillekin remontti voi toimia pelkästään mahdollisuutena kasvattaa kiinteistön arvoa tai lisätä sen myyntimahdollisuuksia.

Monille remontti koittaa vasta siinä vaiheessa, kun laki sitä velvoittaa. Tällöin on viimeistään aika suunnata katse tulevaisuuteen ja miettiä, mitä kiinteistölle aiotaan tehdä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Jos suunnitelmissa on kiinteistön myyminen, on perusremontin lisäksi järkevää investoida saman projektin aikana myös talon julkisivun kohentamiseen sekä pintaremonttiin, jolloin kohteesta tulee myös kiinteistönvälityksen kannalta houkuttelevampi.

Kiinteistökaupoissa aika on rahaa

Houkuttelevan ja hyväkuntoisen kohteen myyminen on aina helpompaa. Tästä on hyötyä nimenomaan myyjälle, sillä tällöin asuntokaupat on mahdollista tehdä nopeasti, jolloin myös kiinteistönvälitykseen liittyvissä kuluissa voidaan säästää.

Koska monissa tapauksissa oikein suunnattu ja ajoitettu remontti kasvattaa asunnon lisäarvoa tai vähintäänkin sen myyntimahdollisuuksia, voi myyjä itse hypätä niin sanotutusti kiinteistönvälittäjän saappaisiin. Suomessa ja Ruotsissa toimiva kiinteistönvälitysfirma https://blok.ai/ on tuonut markkinoille täysin uudenlaisen välityskonseptin, jonka avulla asunnon myyjä pystyy säästämään välityspalkkiossa jopa useita tuhansia euroja.

Tässä tapauksessa asunnon myyjä vastaa itse asunnon esittelystä ja myynnistä, mutta saa tuekseen Blokin asiantuntevat kiinteistönvälittäjät. Myyjän itse ei siis tarvitse huolehtia esimerkiksi asunnon hinnoittelusta tai kuvauksesta. Lisäksi Blok hoitaa myyjän puolesta kaikki asunnon myymiseen liittyvät kauppakirjat, asiakirjat ja veroilmoitukset sekä markkinoi asuntoa eri medioissa.

Asunnon hintaa arvioidessaan kiinteistönvälittäjät ottavat huomioon kaikki asunnon myyntihintaan vaikuttavat tekijät. Hinnoittelu aloitetaan asunnon sijainnin ja kunnon kartoittamisella. Mikäli asuntoon on viime aikoina tehty remontteja, ne otetaan aina huomioon asunnon hinnoittelussa.

Hinnoittelusta keskustellaan myös suoraan asunnon myyjän kanssa, jolloin tämä voi esittää asunnon myyntiä varten omat toivomuksensa. Myynti-ilmoitusta ei julkaista ennen kuin myyjä on hyväksynyt asunnosta pyydetyn hinnan. Asunnon myyntihintaa on mahdollista muuttaa myös myynti-ilmoituksen julkaisemisen jälkeen esimerkiksi silloin, jos asunto ei näytä menevän kaupaksi alkuperäisellä hinnalla.