Oli kyseessä sitten kodin pesuhuoneen remontti tai uuden kesämökin WC-tilan tai saunan rakennus, täytyy rakentamisessa ottaa huomioon erityisesti kosteiden tilojen vaativat olosuhteet. Kosteiksi tiloiksi tai toisin sanoen märkätiloiksi kutsutaan niitä tiloja, joissa sekä seinät, katto että lattia joutuvat kosketukseen veden tai kosteuden kanssa. Kosteita tiloja ovat taloissa esimerkiksi pesu- ja kylpyhuoneet sekä saunatilat. Myös WC-tilat ja kodinhoitohuone voidaan luokitella kosteiksi tiloiksi, mikäli niissä täyttyvät edellä mainitut kriteerit, toisin sanoen kosketusalttius veden kanssa.
Kosteassa tilassa rakentaminen
Yllättävää kyllä, kodin kosteusrasitukset ovat tänä päivänä huomattavasti suurempia ja vakavampia kuin ennen vanhaan, sillä perinteiset kylpyammeet korvataan usein suihkuilla ja saunoja rakennetaan taloihin sisälle yhä enemmän. Toisin kuin ennen vanhaan, myös pyykit pestään ja jätetään kuivumaan lähes aina sisätiloihin ja suihkussa tai kylvyssä vietetään enemmän aikaa. Valitettavasti kosteiden tilojen suunnittelussa ja rakentamisessa tehdyt arviointivirheet paljastuvat vasta silloin, kun lattian, seinien ja kattojen rakenteet ovat jo vaurioituneet ja pahimmassa tapauksessa talon asukkaat ovat jo alkaneet saada oireita talon rakenteissa piilevistä terveyshaitoista.
Kosteusvauriot ja home tuovat monelle negatiivisia ajatuksia mieleen ja home on yleensä kosteus- ja vesivaurioiden tai muiden kosteuteen liittyvien ongelmien vakavimpia seurauksia. Ainoa tapa kosteusvaurioiden välttämiseen on kosteisiin tiloihin soveltuvien rakenteiden ja materiaalien käyttäminen. Tällä tapaa kosteuden tunkeutuminen syvälle rakenteisiin voidaan estää.
Valitettavan usein esimerkiksi vanhoissa rakennuksissa kosteiden tilojen rakentaminen on joko tehty huonosti tai väärin, sillä vielä 50-100 vuotta sitten kosteusvaurioista ja homeen synnystä ei tiedetty vielä niin paljon kuin tänä päivänä. Kosteusvauriot voivat iskeä myös uusiin taloihin, jos rakennusta ei ole suoritettu kunnolla tai kosteista tiloista huolehtiminen ja kunnollinen tuulettaminen laiminlyödään.
Kunnollisesti ja huolellisesti tehty ja suunniteltu kosteiden tilojen rakennus vie aikaa ja rahaa, mutta tulee tulevaisuudessa säästämään sekä asukkaiden terveyttä että korjauksesta ja uudelleen rakentamisesta koituvia kuluja, jotka voivat kasvaa vaurioista riippuen valtaviksi. Oikeaoppinen kosteiden tilojen rakentaminen tulee loppujen lopuksi helpommaksi ja edullisemmaksi kuin kosteusvaurioiden ja homeesta aiheutuvien terveysongelmien korjaaminen.
Kattopaneelit kosteisiin tiloihin
Kunnollisten seinä- ja lattiarakenteiden lisäksi kosteiden tilojen kattoon tulee kiinnittää kunnolla huomiota, sillä huonokuntoisen kattorakenteen kautta kosteus voi tiivistyä katon yläpohjarakenteisiin ja alkaa pitemmällä aikavälillä aiheuttaa niissä kosteus- tai jopa homevaurioita. Sisäkaton rakentamiseen voidaan valita kattopaneeli esimerkiksi puusta, betonista tai kipsikartonkilevystä. Betoni- tai levyrakenteisen katon voi maalata betonille ja kipsikartongille soveltuvilla maaleilla. Paneelikattoon taas voidaan käyttää nimenomaan kosteisiin tiloihin suunniteltuja materiaaleja ja kosteutta sietävää saunavahaa. Ennen kattopaneelin hankintaa myyjältä tulisi aina varmistaa materiaalin kestävyys, sillä mikäli kattopaneelia ei ole tarkoitettu kosteisiin tiloihin, voi liian suuri ilman kosteuspitoisuus kutistaa tai turvottaa paneelia.
Homeen vaikutus terveyteen
Kodin kosteiden tilojen rakentamiseen tulisi panostaa kunnolla, sillä pitkällä aikavälillä kosteusvauriot ja homeitiöiden kasvu voivat aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Kaikki eivät aina sairastu homeesta ja oirehtiminen on yksilöllisiä. Homeen aiheuttamiin oireisiin vaikuttavat muun muassa homesienisuku, altistumisen kesto ja homeelle altistuneen asukkaan yleinen terveydentila. Homeitiöiden aiheuttamia oireita ovat esimerkiksi normaalista poikkeava väsymys, huimaus ja päänsärky, iho-oireet, ärsyyntyneet silmät, alituinen nuha ja allergiaoireet sekä hengenahdistus. Oireet häviävät lähes samantien, kun hometilasta poistutaan. Homeelle altistuminen voi johtaa poskiontelotulehduksiin, korvatulehduksiin ja pahimmillaan jopa astmaan tai muihin hoitoa vaativiin hengitysteiden sairauksiin.