Betoni on monipuolinen rakennusmateriaali

 

Betoni tehdään yleisimmin sementistä, hiekasta ja vedestä. Se on yksi yleisimpiä rakennusmateriaaleja monipuolisuutensa vuoksi. Koska betoni voi ottaa minkä tahansa muodon, voidaan sitä tehdä lähes mitä vain muottien avulla. Betonia onkin käytetty materiaalina jo yllättävän pitkään. Sementti valmistetaan pääasiallisesti kalkkikivestä, joka on myös pitkäaikainen ja suosittu rakennusaine, mutta eroaa ominaisuuksiltaan sementistä monin tavoin.

Jo roomalaiset tunsivat betonin

Betonia on käytetty jo tuhansia vuosia sitten. Muinaiset beduiinit Syyrian ja Jordanian alueilla hyödynsivät sitä rakentamisessa. Roomalaiset käyttivät betonia paljon ja lisäsivät siihen esimerkiksi hevosen karvoja halkeamien ehkäisemiseksi ja verta suojaamaan pakkaselta. He käyttivät betonia jopa 700 vuoden ajan ja monet tuona aikana tehdyistä rakennuksista ovat edelleen pystyssä.

Roomalaisten jälkeen betoni unohtui, mutta keskiajalla sitä alettiin käyttää uudelleen pikkuhiljaa. 1700- ja 1800-luvuilla betonin käyttöön tuli uusia innovaatioita ja siitä alettiin tehdä suuriakin rakenteita. Betoni mullisti rakentamisen helppoutensa ja monipuolisuutensa ansiosta, ja sitä käytetäänkin nykyisin niin pienissä kuin suurissakin projekteissa.

Betonirakenteet ovat lujia

Nykyisin betonia käytetään, kun halutaan ensisijaisesti lujia rakenteita. Esimerkiksi talojen perustukset, padot ja muut tärkeät rakenteet tehdään teräsbetonista, joka kestää paljon enemmän kuin betoni yksinään. Betonissa suositaan nykyisin Portlandsementtiä, johon on lisätty kipsiä. Kipsi auttaa lisäämään betonin sitoumisensäätöä.