Miten valita rakennusmateriaalit ekologisesti ja terveellisesti

 

Rakennusmateriaalien valitseminen taloustehokkaasti voi olla hankalaa. On kuitenkin muutamia vinkkejä, joilla voit saada kaiken irti rakennuksestasi materiaalien ja tekniikkojen suhteen. Itse tekeminen tulee usein halvemmaksi, mutta tässä tapauksessa kannattaa suosia yksinkertaisia tekniikoita, perehtyä aiheeseen kunnolla ja palkata ammattilainen tekemään ainakin sähkö- ja vesityöt. Myös esimerkiksi k
attotöissä ammattilainen voi olla suureksi avuksi.

Tutustu alueeseen

Rakennusmateriaalien valinta riippuu yleensä siitä, mitä aiotaan rakentaa. Tähän kannattaakin kiinnittää huomiota. Mikäli suunnittelee rakentamista pienellä budjetilla, kannattaa ottaa alue huomioon suunnitellessa. Näin saa hyödynnettyä esimerkiksi päivänvalon ja puiden tai mäkien tarjoamat varjot tehokkaasti, ja voi välttää myöhemmät, kalliit ongelmat, kuten perustuksiin kasvavat juuristot. Suunnittelussa voi ottaa myös huomioon tuulten yleisimmät suunnat, kesä- ja talviauringon ja alueelle tyypilliset ongelmat kuten tulvat.

Tutki historiaa

Lisäksi kannattaa tutustua alueen paikalliseen, perinteiseen rakennustyyliin. Sen vaatimat materiaalit voivat löytyä helposti ja edullisesti, ja lisäksi se voi tarjota monen sukupolven todistamia etuja alueen sääolosuhteissa. Esimerkiksi metsäisellä alueella puun käyttö on looginen ratkaisu, mutta maatalousseudulla esimerkiksi olki voi olla edullinen ja monipuolinen materiaali eri rakennuksiin. Monesti perinteisiä rakennustyylejä joutuu tietenkin muokkaamaan moderniin elämäntyyliin sopiviksi, sillä ennen esimerkiksi Vessat olivat ulkona, eivätkä ihmiset viettäneet yhtä paljon aikaa sisällä.