Olkipaalirakentaminen on uusimpia hittejä maailmalla

 

Hometalo-ongelmien kasaantumisen seurauksena ja vastauksena rakennusalan kalliisiin hintoihin monet ovat alkaneet rakentaa talonsa olkipaaleista. Olkipaalirakentamista on ollut olemassa jo noin sata vuotta. Kyseessä on melko uusi keksintö, sillä olkipaalikoneet keksittiin teollistumisen yhteydessä. Olkipaaleista voi rakentaa kuten legopalikoista, eikä taloon välttämättä tarvita edes puurakennetta, vaan katon voi rakentaa suoraan paalien varaan.

Olkipaalitaloja on jonkin verran Suomessakin. Niiden lämmöneristyskyky on erinomainen, joten ne sopivat hyvin kylmään ilmastoon. Olkipaalit myös palavat yllättävän huonosti, eikä paloriski ole kovin suuri etenkään, kun paalit on rapattu oikeaoppisesti.

Olkipaaliseinien on hengitettävä

Olkipaalitalojen rappaus vaatii jonkin verran huomiota. Jotta kosteus pääsisi haihtumaan tehokkaasti talon sisätiloista ja paaleista, on rappauksen oltava hengittävää materiaalia. Esimerkiksi betoni- tai kipsirappaus voi johtaa siihen, että paalit alkavat mädäntyä. Tämän vuoksi olkipaalitaloissa käytetään tavallisesti Savi- ja kalkkirappauksia. Nämä rappaukset päästävät kosteuden läpi, mutta suojaavat paaleja säältä ja tulelta.

Olkipaaliseinissä suositellaan myös välttämään metalleja. Metallisiin osiin saattaa tiivistyä kosteutta, joka ei pääse tehokkaasti pakenemaan seinästä vaan johtaa olkien mädäntymiseen. Metalliset osat olisi siis päällystettävä rappauksella tai korvattava esimerkiksi puisilla vastaavilla.

Monia hyviä puolia

Olkipaalitalo ei yleensä aiheuta ongelmia heinänuhasta kärsiville, sillä kukinnot aiheuttavat allergiaa olkia enemmän. Oljesta ei myöskään lähde minkäänlaista pölyä, kun se on rapattu. Etenkin savirappauksen on todettu parantavan ilmanlaatua.

Olkirakentaminen on edullista. Olkipaalit ovat halpoja, ja monissa maissa niistä on jopa ylituotantoa. Kun käyttää paikallista tai edullista puumateriaalia ja savirappauksen tekee itse, jäljelle jäävät katto ja perustukset. Näihin kannattaa tietenkin panostaa, sillä katosta voi haihtua jopa 60% talon lämmöstä. Myös katon eristyksenä voi halutessaan käyttää olkipaaleja tai olkea.

Rakentaminen on helppoa, ja siitä ison osan voi tehdä itse. Olkipaalit eivät ole kovin painavia, joten niitä on helppo käsitellä. Niistä voi leikkaamalla saada halutun muotoisia ja seiniin voi helposti luoda ikkunat tai upotettuja hyllyjä. Paaleja voi leikata yksinkertaisesti moottorisahalla tai käsisahalla.

Olkiseinät savirappauksella tuovat taloon hyvän akustiikan, pitävät kosteuden poissa ja tekevät talosta lämpimän. Olkipaalien fyysiset ja tekniset ominaisuudet täyttävät rakennusmääräykset helposti.

Uusi tekniikka

Vanhimmat olkipaalitalot maailmassa ovat juuri ja juuri satavuotiaita. Olkipaalirakentamista ei ole vielä universaalisti hyväksytty kaikkialla lakiin, mutta esimerkiksi Ranskassa on jo omat rakennussäädökset olkipaalitaloille. Monissa muissa maissa joutuu toimittamaan arkkitehdin suunnitelmat insinöörin ja viranomaisten hyväksyttäviksi ja selittää asiaa, jotta voi jatkaa rakennusprojektia. Tämä ei kuitenkaan ole hidastanut monia ihmisiä, jotka ovat vakuuttuneet tekniikan eduista, nopeudesta ja hinnasta.