Naisellisen tyylikkäästi arkeen ja juhlaan

Retromuoti on palannut takaisin ulottuen pukeutumiseen, huonekaluihin, sisustustavaroihin ja ihmisten nimiin. Kiehtova nostalginen tyyli luo turvaa nykyajan kiireen ja jonkinlaisen turvattomuuden keskelle muistuttaen ajasta jolloin elettiin ilman äypuhelimia ja muita nykyajan ” tarpeellisia ” välineitä. Itsensä ja läheistensä huomioiminen tekee vahvasti tuloaan kaikkialla maailmassa. Mitä retromuotiin kuuluu ja onko kaikenlainen antiikki retroa? Tarkastellaanpa.

Retro näkyy kodin kuoseissa
970 luku on nyt pinnalla kodin sisustuksessa ja vanhojen tavaroita, huonekaluja sekä sisustustavaroita otetaan jälleen käyttöön. Usein niin sanotut retro esineet ja huonekalut koetaan nykyisiä esineitä arvokkaimmiksi ja tyylikkäimmiksi myös materiaaliltaan. Verhoissa ja sisustuistekstiileissä Marimekko tyyppiset värit ja kuviot ovat palanneet takaisin ja pukeutumisessa leveät lahkeet ja kengissä tolppakorot tekevät paluutaan. Sametti materiaalina oli suurta huutoa 1970 – 1980 luvun taitteessa, nyt odotellaan sametin voittokulkua uuteen maailmanvalloitukseen.

Kirpputorit ja huutokaupat ovat yksi parhaista keinoista etsiä trendikkäitä retrohuonekaluja ja sisustusesineitä. Kirjojen ja lehtien osalta antikvariaatit pursuavat mielenkiintoista luettavaa menneiltä vuosikymmeniltä. Suuret tavarataloketjut ovat myös heränneet retromuodin paluun innoittamina ja nostalgisia sisustuspuoteja perustetaan koko ajan ympäri maailmaa. Retrohenki ei siis ole voimassa vain Suomessa, vaan se on yksi voimakasta nousua tekevistä maailmanlaajuisista trendeistä. Automerkit ja ihmisten nimet ovat myös mukana retrohengen maailmanvalloituksessa, tarkastellaanpa niitä seuraavaksi.

Retro automerkeissä ja henkilöiden nimissä
Retrotyyliin valmistetaan nykyään myös autoja, mopoja ja skoottereita. Retrohenkisyyden halutaan näkyvän paitsi henkilön pukeutumisessa myös liikkumisessa. Esimerkiksi Volkswagen valmisti nostalgisesta automallista eli ”kuplavolkkarista” uuden Volkswagen Beetlen. Beetle ei ole kopio alkuperäisestä mutta sen muotoilu tuo selkeästi mieleen alkuperäisen esikuvansa. Fiat valmisti saman konseptin mukaan tyylikkään kompaktin automallin, joka on Fiat 500. Myös mopo-ja skootteri valmistajat ovat liittyneet aktiivisina kovaa nousuaan tekevään retrohenkeen. Esimerkkeinä Solifer retro skootteri ja Solifer Pappa 50 retrohenkinen pappamopo ovat suosittuja harrastajien keskuudessa. Retrohenkiset nimet ovat suosituimpien nimien listoilla ja pienten tyttöjen nimissä esiintyvät yhä useammin Kerttu, Hilkka tai Maija. Poikien nimissä suosittuja ovat retrot, mutta aina niin pinnalla olevat Mikko, Antti ja Lauri. Niilo, Väinö ja Onni ovat myös suosittuja. Retro on rentoa tyylikkyyttä sinulle kokonaisvaltaisesti.

Retrossa vähemmän on enemmän
Retromuodin ihanassa ja mukaansatempaavassa maailmassa kannattaa muistaa, että vähemmän on enemmän. Asukokonaisuuden ei tarvitse olla liian vanhanaikainen eikä kodin tarvitse näyttää mummolalta. Modernin retrolookin saa kätevästi yhdistelemällä vanhaa ja uutta. Esimerkiksi koko sisustusta huonekaluineen ei kannata heti vaihtaa retroksi, vaan yhdistää vaikka 70-lukua henkivät verhot tai pöytäliina, jotka tuovat asiaankuuluvaa retroa kotiin.Hyviä retrohankintoja ovat muun muassa sohvatyynyt tai värikkäät räsymatot. Pukeutumiseen voi sisällyttää tyylikästä retromuotia nykyistä tyyliä vaihtamatta. Esimerkiksi leveälahkeiset farkut sopivat yhteen neutraalien nykypäivään valmistettujen paitojen ja puseroiden kanssa. Retromuotia voi löytyä niin omasta kuin mummolan vintiltä, kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista. Uustuotettu retro, jota ilmestyy koko ajan kauppoihin ja tavarataloihin, on myös pukeutumisessa kokeilemisen arvoista. Kierrättäminen ja uuden yhdistäminen vanhaan on paitsi ekologista, myös mukavaa. Retro on kuin virkistävä kurkistus entiseen aikaan ennen nykyajan hektistä arkea ja kiirettä.