Puu on menneisyyden ja tulevaisuuden materiaali

 

Puu on suosittu rakennusmateriaali ympäri maailmaa. Puutaloilla on kieltämättä haittapuolensa, kuten tulenarkuus, mutta myös monia hyviä puolia, minkä vuoksi ne ovat edelleen suosittuja ja saattavat kasvattaa suosiotaan entisestään. Näihin kuuluvat esimerkiksi lujuus, muokattavuus, kestävyys sekä luonnollisuus.

Puusta on moneksi

Puusta on kautta aikojen käytetty rakentamiseen eri osia, vaikka nykyisin keskitytäänkin enemmän rungosta saatavaan sahatavaraan. Rungot ovatkin erinomaista materiaalia talojen rakenteita varten, mutta ennen hyödynnettiin myös oksat esimerkiksi seiniä tehdessä. Joustavat oksat punottiin pienten puunrunkojen tai isompien oksien lomitse niin, että saatiin aikaan korimainen rakenne, joka sitten peitettiin savimassalla. Tämä on nopea tekniikka luoda monenlaisia seiniä etenkin lämpimissä ilmastoissa.

Sahatavara puolestaan tarjoaa monipuolisesti mahdollisuuksia puun käyttöön lähes kaikenlaisissa rakenteissa ja kaikissa tiloissa. Erilaiset käsittelyt parantavat puun kestävyyttä vaihtelevia sääolosuhteita ja tuholaisia vastaan. Niistä äärimmäisin esimerkki ovat raskasta rasitusta kestävät junaratojen puut, jotka on käsitelty erittäin haitallisella kreosootilla.

Puu vaikuttaa tilaan

Puu on materiaali, joka luo yllättävän paljon tunnelmaa ja vaikuttaa Ihmisiin ja tilaan psykologisesti ja fysiologisesti. Se puhdistaa ilmaa, on antibakteriaalinen ja laskee tilassa oleskelevien stressitasoa. Puiset kodit ovat terveitä, kunhan ne on suunniteltu hyvin. Erityishuomiota kannattaa kiinnittää kosteuden torjumiseen ja ilmanvaihtoon.

Puun psykologisia ominaisuuksia on tutkittu paljon kouluympäristössä, missä todettiin, että oppilailla oli paljon vähemmän stressin, aikaansaamattomuuden ja väsymyksen tunteita kuin muissa kouluissa. Tiloissa, joissa on käytetty puuta, ihmiset myös saavat parempia ensivaikutelmia toisistaan. Yllättävää kyllä, puujäljitelmillä samanlaisia tuloksia ei saatu.

Puu on uusiutuva luonnonvara

Puu on viime aikoina herättänyt uutta kiinnostusta, sillä kaikista syntyvistä jätteistä iso osa on rakennusjätettä, jota ei voida kierrättää. Rakennusten puiset osat voidaan yleensä helposti kierrättää tai hävittää. Lisäksi puu on uusiutuva luonnonvara, joka rakenteissakin sitoo hiilidioksidia itseensä. Tämä tekee siitä hyvin ympäristöystävällisen rakennusmateriaalin.