Lapsille turvalliset materiaalit

 

Lasten saaminen ja perheen perustaminen on yksi elämän suurista käännekohdista. Vanhemmuus tuo paljon onnea, mutta sen mukana tulee myös suuri vastuu. Vanhempien tehtävä on suojella lasta niin paljon kuin mahdollista arkielämän vaaroilta, niin tapaturmilta kuin muiltakin uhkilta. Pikkulapsen elämään kuuluu myös paljon erilaisia tuotteita, leluista vaatteisiin ja myös niihin käytettyjen materiaalien olisi syytä olla turvallisia.

Kemikaalipesät

Tuotteisiin käytettävät materiaalit koostuvat monenlaisista kemikaaleista. Niitä käytetään esimerkiksi tekemään tuotteesta paloturvallinen tai antamaan sille väriä tai pehmentämään sitä. Vastuu näiden markkinoilla olevien tavaroiden turvallisuudesta on tietenkin aina niitä valmistavilla ja myyvillä yrityksillä, mutta vanhemmilla on niitä ostettaessa hyvä olla aina tietoa, joka auttaa tekemään turvallisen valinnan.

Lapset leikkivät paljon leluilla, laittavat niitä suuhunsa ja nukkuvat niiden kanssa. Lelut saattavat myös päästää sisäilmaan erilaisia kemikaaleja. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että mitä vanhempi lelu, sitä vaarallisempi. Vanhat lelut saattavat sisältää myös lyijyä.

Esimerkiksi pehmeät muovilelut sekä tuoksulelut sisältävät yleensä hormonaalisia haitta-aineita, kuten myös ennen vuosituhannen vaihdetta valmistetut Barbiet ja muut samanlaiset nuket. Myös halvat, niin sanotuista euronkaupoista ostetut lelut, joiden valmistajasta ei ole tietoa, voivat olla tehty mistä tahansa. Kannattaa myös huomioida, että rihkamakorut ja muut metalliesineet voivat sisältää lyijyä ja nikkeliä.

  • BPA

Paljon on puhuttu BPA:sta eli Bisfenoli A:sta, jota on käytetty muovipullojen ja tuttipullojen valmistuksessa. Tällaista pulloa kuumennettaessa vapautuu tämä myrkyllinen kemikaali siinä olevaan nesteen. Nyt BPA onkin kielletty Suomessa ja parhaillaan tutkitaan, mitä muita ihmisille myrkyllisiä kemikaaleja näissä pulloissa saattaa olla. Ruotsissa on asiaa tutkittu enemmän, ja siellä onkin jo suositettu käytettäväksi ainoastaan lasisia tai teräksisiä pulloja niin tuttipulloina kuin juomapulloinakin.

  • Ftalaatit

Ftalaatit ovat myös olleet paljon esillä myrkyllisyytensä takia. Ne vaikuttavat erityisesti hormonijärjestelmään. Ftalaatteja käytetään muovin pehmentämiseen, ja niitä saattaa löytyä ihan mistä tahansa. Niitä on muovipakkauksissa, auton sisäpinnoissa ja lastenvaunuissa.

Onneksi Suomessa on herätty ftalaattien vaarallisuuteen ja jälleenmyyjät ovat myös alkaneet tuntea vastuunsa. Joten jos tarkoituksena on ostaa esimerkiksi hoitolaukku, on hyvä varmistaa, että se on BPA ja ftalaatti-vapaa.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös lapsen kylpytuotteisiin, shampoisiin ja saippuoihin. Ne sisältävät usein tensidejä sekä allergisoivia hajusteita ja lisäaineita. Hajuste-termin takana saattaa olla mitä tahansa, jopa formaldehydiä, joten parasta onkin käyttää hajusteettomia tai luomutuotteita. Myös sulfiitteja ollaan kieltämässä kaikenlaisista pesuaineista.